Takto si zahájení zámecké sezony asi nikdo nepředstavoval. Ale, jak se říká: „všechno zlé je k něčemu dobré“. Jindy hektické přípravy na slavnostní zahájení a technickou a organizační přípravu zámku na hlavní provoz vystřídalo neočekávaně období klidu. Stejně jako všechna ostatní odvětví, byla i oblast kultury, potažmo památkových objektů, ovlivněna nouzovým stavem v důsledku koronavirové epidemie. Ale to neznamená, že se na zámku nic nedělo. Měli jsme jen trochu více času na pořádný úklid a další nezbytné přípravy a dodělávky, na které jindy nezbývá čas. Každý si asi nedovede představit, kolik času zabere takové mytí a leštění sklíčka po sklíčku mohutných křišťálových lustrů, které jsou zavěšeny i několik metrů nad podlahou a jak náročné je odborné čištění vzácných gobelínů či koberců a jakou filigránskou práci vyžaduje i jen takové oprašování jednotlivých předmětů. Po několikaletém celoročním provozu si taky mohl trochu oddechnout i samotný zámek a jeho cennosti v podobě historických exponátů a dalších vzácných artefaktů.

Ale nic nemá trvat dlouho. Po načerpání nových sil je zámek připraven se blýsknout v plné parádě a už se těší na své návštěvníky. A jaké novinky nás letos čekají? Pokud vše půjde dobře a už se nic „nepokazí“, tak bychom se s prvními návštěvníky setkali již 26. května. Do zámeckých expozic se vrátily čtyři rozměrné historické gobelíny, které prošly nutnou očistou. Odborně se o to postarala Moravská gobelínová manufaktura z Valašského Meziříčí. Konečně budeme opět moci zaplnit holé zdi vzácnými gobelíny s tematickými názvy ZASVĚCENÍ BOHůM z cyklu DECIUS MUS, UMÍRAJÍCÍ ADÓNIS, HÉLIOS A KLÝTIE a KLEOPATRA PŘEDÁVÁ DARY. V letošním roce bude rovněž odstartován společný projekt s polským Hažlachem, v rámci kterého dojde k vydání nových propagačních materiálů a vytvoření tematických tras, kde hlavním společným motivem bude postava hraběnky Thun Hohenstein. Letošní doplňkové akce najdete v záložce AKCE V ROCE 2020.

Prohlídky zámku budou ještě asi po nějakou dobu přiměřeně regulovány a vstup do objektu bude za podmínky dodržení přísných hygienických pravidel, jako je nošení roušek a dostatečné odstupy. U každého vstupu bude stojan s dezinfekcí. Počet návštěvníků bude regulován.

 

Kategorie: Nezařazené