Mnoho z nás si jistě vybaví tak trochu nepraktického a poněkud výstředního císaře Rudolfa II. v roztomilém podání fenomenálního Jana Wericha v úspěšném filmovém zpracování námětu ve dvoudílném filmu „Císařův pekař“ a „Pekařův císař“.

Od začátku prosince 2022 do konce února 2023 budete na zámku Fryštát moci zhlédnout speciální výstavu věnovanou tomuto, Čechy oblíbenému, panovníkovi.

Unikátní multimediální expozice poodhalí různá tajemství panovníkova života a představí i celou řadu zajímavých exponátů.

Návštěvníky výstavou provede samotný „digitálně oživený“ Rudolf II. Přiblíží vám  jak své málo známé mládí a cestu za vzděláním do Španělska, tak unikátní sbírky, které po většinu života shromažďoval. Zároveň „rozdmýchá oheň poznání“ v alchymistické laboratoři. Pomocí hologramů nás Rudolf II. seznámí i se svými symboly majestátu (všemi korunami, kterými byl za svůj život korunován) a nejvýznamnějšími předměty svých sbírkových kolekcí umístěných dnes povětšinou mimo Prahu a Česko. Výstavního Rudolfa II. na multivideomappingu zpodobnil utajovaný syn Jana Wericha – tedy onoho již zmíněného Císařova pekaře a Pekařova císaře – herec, dabér, moderátor, ale také ekonom a pedagog Jiří Werich Petrášek.

Rudolf II. byl známý svou fascinací alchymií a okultními vědami, stejně tak vášnivě obdivoval umění a sbíral nejrůznější rarity. V expozici je možné nahlédnout do kabinetu kuriozit a kunstkomory nebo zjistit, jak fungovala renesanční alchymistická laboratoř. Mezi nejzajímavější exponáty patří preparovaná zvířata oděná do nejrůznějších kostýmů nebo sbírka polodrahokamů a mušlí.

Návštěvníci se také dozví o císařově komplikovaném vztahu k bratru Matyášovi, jak to bylo s potencionálními nevěstami i faktickými milenkami, nebo to, že jeho nemanželský syn Julius Caesar d´Austria brutálně zavraždil mladou dívku.

Tyto a další události představíme mimo jiné i formou diorámat – vyřezávaných figurek zakomponovaných do scén umístěných do truhlic. Zavítejte s námi do časů Rudolfovy vlády, kdy se Praha stala nejen císařskou rezidencí, ale i evropským kulturním a vědeckým centrem.

Vstupné dle 1. trasy prohlídkových okruhů.

Otevřeno od úterý do neděle od 9:00 do 16:00 h. Poslední vstup je v 15:15 hod.

Kategorie: Aktuality